Architect

Een architect is iemand die gebouwen ontwerpt en dit ontwerp vertaald naar een visuele tekening. Vervolgens begeleidt hij hoe dit ontwerp naar een technisch en administratief concept kan worden omgezet. Een architect ontwerpt kerken, fabrieken, kantoren, woningen, sportcentra en tal van andere gebouwen. Vroeger noemde men een architect een bouwmeester.

De opleiding tot architect
In ons land zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden om jezelf een architect te noemen. Hiervoor moet je trouwens ingeschreven staan in het architectenregister. Anders is het zelfs strafbaar om jezelf een architect te noemen.

De eerste manier om dit mogelijk te maken is door een staatsexamen af te nemen. Dit kan bij de TU in Eindhoven en de Technische Universiteit Delft. Hier kunnen ze je zelfs opleiden tot de internationale erkende titel van Master of Science.

Ook is het mogelijk om via de Academies van Bouwkunst jezelf op te leiden tot architect. Als je hiermee klaar bent dan met je jezelf Master of Architecture noemen. Het is een internationale titel, waardoor je ook in het buitenland aan de slag kunt gaan. Als je namelijk binnen de EU de titel architect hebt dan mag je jezelf in de hele EU architect noemen.

Wat doet een architect?
Een architect kan ontwerpen maken voor nieuwe gebouwen. Ook kan een architect helpen bij het ontwerpen van een restauratie of een herinrichting van een gebouw wat al bestaat.

De beroepsvereniging van Architecten
In Nederland zijn de meeste architecten aangesloten bij de beroepsorganisatie BNA. BNA staat voor de Bond van Nederlandse Architecten. Veel opdrachtgevers zien dit als een keurmerk voor architecten.

Waar kies jij voor?
Uiteindelijk is het belangrijk om te weten, dat de architect goed aansluit bij het project van jou. Misschien heb je wel minder kwaliteit nodig en minder ervaring, omdat je weet dat dit op een andere manier gecompenseerd wordt. Of misschien geldt eigenlijk het tegenovergestelde en zal je een zeer ervaren architect moeten inschakelen om een goed resultaat te krijgen. Weet waar je mee bezig bent! En vraag bij meerdere architecten een offerte op om zo een goed resultaat te boeken. Zie pagina architect offertes.