Architect kosten

Als je een architect gaat inhuren dan is het natuurlijk belangrijk, dat je weet wat de architect kosten zijn. Het is daarom slim om vooraf bij meerdere architecten een offerte op te vragen met een specificatie van de architect kosten. De prijsverschillen van de architect kosten kunnen aardig oplopen. Zo zijn er zeer goedkope architecten, welke vaak minder ervaring hebben, en ook zeer dure architecten welke een grote naam hebben en zeer bekend zijn. Hoewel het vaak interessant lijkt om een goedkope architect te nemen om kosten te besparen is dit niet altijd het geval. In de bouwfase kan een goedkope architect leiden tot extra kosten. En dan is goedkoop daadwerkelijk duurkoop. Plus levert het erg veel irritatie op.

Een volledige opdracht of een deelopdracht?
Het is mogelijk om als opdrachtgever ook een deel van de kosten zelf te gaan doen. Hiermee kun je kostbare tijd op de opdracht van de architect besparen. Hierdoor is het mogelijk om samen het werk uit te voeren en hierdoor kosten te besparen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de bouwtekeningen uit een archief ophalen of de eerste gesprekken met een gemeente zelf gaan doen.

Architect kosten en de BTW
In Nederland is het BTW tarief 21 procent. Echter tot juli 2015 is het tarief van de BTW voor architect kosten verlaagd naar 6 procent. Tenminste als het gaat om een verbouwing of renovatie. Daarna geldt het reguliere BTW tarief van 21 procent

De totale architect kosten
De kosten van de architect kunnen uit meerdere onderdelen bestaan. Het is daarom belangrijk om altijd te vragen naar een totaalprijs voor de werkzaamheden. Op die manier zijn er geen onverwachte verrassingen in de totaal prijs en kosten van de architect.